Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sociální média – zrcadla našich duší?

V tomto článku se pokusím zasadit fenomén sociálních médií do širšího historického kontextu spojeného se svobodou slova a pluralitou informací.

Jeden z možných a zároveň nejpraktikovanějších výkladů historie zní, že každá velká epocha začíná zlomovým objevem majícím rozhodující dopad na dosavadní život lidstva a na jeho myšlení o světě. Neolit počíná vynálezem zemědělství, vlivem čehož vymizel nomádský způsob života, neboť se člověk musel usídlit, aby mohl obdělávat půdu. Kromě využití půdy pro pěstování plodin ale tento objev přinesl i rozdílné náboženské myšlení – centrem zbožné úcty se stal ženský element jakožto symbol plodnosti, v jehož uctívání se lidé domnívali získat hojnou úrodu. 

Velký vynález, který posunul lidstvo dopředu, byl například vynález písma, díky němuž si už lidé nemuseli předávat své literární tradice ústně, ale mohli je zaznamenat do fixované grafické podoby. Objevem písma končí pravěk a začíná starověk. 

Knihtiskem z totality

Další posun v naší historii představuje vynález knihtisku. Ten můžeme považovat za jeden z počátků novověku. V Evropě se začaly knihy tisknout koncem patnáctého století. Číňané tiskli už o pár set let dříve. 

Jan Amos Komenský ve spise Historia o těžkých protivenstvích církve české popisuje dějiny náboženských perzekucí, jichž se dopouštěla katolická církev v zemích Koruny české v časovém rozpětí od založení biskupství po Bílou horu. 

Od páté kapitoly Komenský líčí dominantní postavení katolické církve, která z Říma vysílala do Českých zemí vyžadovanou podobu církevních služeb – mělo být například kázáno v latině, což upíralo českým věřícím nárok na bohoslužbu v jejich jazyce. Byli tak odkázáni na interpretační prostředníky v podobě kněží. Ti samozřejmě museli kázat věrouku preferovanou katolickou církví založenou spíše na dodržování pravidel a zákonů než na víře. Na vrcholu složité církevní hierarchie si totiž nepřáli, aby bylo Písmo „valchováno prostými lidmi a dezinterpretováno nevzdělanci“. 

Velmi zjednodušeně řečeno – až s knihtiskem do Českých zemí přišly jiné možnosti. S rozmachem knižní produkce rostla vzdělanost i názorová pluralita, která vytvořila podnebí později ústící v náboženskou válku. 

Nové podmínky napomohly například k šíření učení protestantského hnutí Martina Luthera stejně tak jako jeho německého překladu Bible. U nás se už o století dříve objevil českobratrský překlad Písma Bible Kralická. Protože měly národy konečně původní texty ve svých národních jazycích, mohlo se mezi lidem snadno vyprofilovat protestantské učení soustředěné svou věroukou zpět k původnímu prameni. Prameni, k němuž katolíci postupem času přidali další ortopraktické zákony, které křesťanství od počátků odmítlo, když se oddělovalo od judaismu.

Zrcadlo duše

Průlomem v naší epoše jsou nepochybně sociální sítě. Sociální sítě, které měly sloužit, aby nám šetřily čas, ale nakonec nám ho výrazně spotřebovávají. Exploze informací spojená s jejich příchodem může být srovnávána právě s příchodem knihtisku do Evropy v patnáctém století. 

Novinář Erik Tabery ve své knize Opuštěná společnost (2017) píše: „Když se sítě před lety objevily, byly vnímány téměř veskrze pozitivně. Psalo se, že naruší komunikační monopoly zavedených médií, zvýší sílu hlasu každého obyvatele na této planetě, lidem žijícím v totalitních režimech umožní sdílet a šířit nezávislé informace.

Co se zprvu zdálo být výhodou sociálních médií oproti zavedeným médiím, je právě jejich slabinou – mířím tam, že na sociálních sítích se může vyjádřit opravdu každý k čemukoliv, nehledě na faktickou hodnotu příspěvku. Tradiční média jsou tak stále důvěryhodnější v tom, že každý slušný redaktor si se svým článkem dá nějakou práci, ověřuje informace a nepracuje jen s jedním zdrojem. Média, pokud chtějí zůstat brána vážně a seriózně, si nemohou dovolit otisknout lživé informace.  

Naopak je to taktéž s tou totalitou. Po tom, co nás náš facebookový profil pozná lépe než naši nejbližší, začne nás opájet pocitem neomylnosti a erudovanosti. Jednoduše řečeno nás algoritmus Facebooku (a jiných platforem) tím, jaké obsahy doporučuje naší pozornosti, pilně ujišťuje, že naše názory a předsudky jsou správné. Tím pádem kolem nás vytváří ideologický prezervativ chránící názorovou totalitu. Tento algoritmus vlastně zabíjí tu názorovou pluralitu, kterou Facebook původně představoval před tím, než začal primárně sloužit jako nástroj marketingu a propagandy

Hlavním rysem postmoderny je nepřehledný a neuspořádatelný proud mnohohlasí. V hmotném světě se s ním ještě setkáme, ale stěhujeme-li se do toho digitálního, tam už postmoderna není; tam je svět mnohem srozumitelnější a hostinnější, než je ten venkovní.

Zatím se zdá, že se veškerá mezilidská komunikace stěhuje do (zatím) neregulovaného světa, kde slušnost a fakta nehrají prim. Může to dojít až tam, že sociální média přenesou svou totalitu i do našeho hmatatelného světa? Nebo už to dělají? To bude muset opět zhodnotit až historie. Někteří politici se už teď na svých facebookových profilech chovají podobně jako totalitní režimy, kdy každé odlišné názory než ty, jež sami prezentují, bez milosti „vaporizují“ jako ve světě George Orwella. 

Autor: Václav Junek | pondělí 10.6.2019 19:00 | karma článku: 9,03 | přečteno: 172x
  • Další články autora

Václav Junek

Ekonomická sebevražda

Několik poznámek z četby Kafkovy Proměny, kde se dá nalézt i klíč k tomu, jak ustát jednu z nejrozšířenějších chorob 21. století.

2.2.2021 v 19:00 | Karma: 19,16 | Přečteno: 732x | Diskuse| Společnost

Václav Junek

O ko(rona)medii

O koronavirové pandemii přišla řeč na tomto kanálu již na jaře, kdy se psalo o možnostech stát se lepším člověkem a převzít odpovědnost za své konání vůči přírodě. Dnes chce autor pouze povzbudit, nebo dokonce pobavit.

26.10.2020 v 18:00 | Karma: 11,40 | Přečteno: 258x | Diskuse| Společnost

Václav Junek

Dobrý, zlý, nebo ošklivý?

Aneb o tom, jak i sledování westernů může přinést zamyšlení směřující až k samotné hranici našeho myšlení, kterou se můžeme pokusit narýsovat, ale nikdy nám nebude dáno ji překročit a nahlédnout za ni.

27.7.2020 v 19:02 | Karma: 10,63 | Přečteno: 455x | Diskuse| Kultura

Václav Junek

Koronapokalypsa

Zaslechnutý útržek rozhovoru v hromadném dopravním prostředku: „to je podle mě od Boha jen zkouška, nic jiného," říká klidným hlasem asi třicetiletý muž své družce, když vynáší kočárek i s dítětem z vagónu metra.

14.4.2020 v 18:07 | Karma: 14,47 | Přečteno: 676x | Diskuse| Společnost

Václav Junek

O korona-moru a vyžraných regálech

Intuitivně jsem sáhl po románu Mor (1947) od Alberta Camuse, abych se dočetl, že se z něj během posledních dnů stal v Itálii bestseller.

24.3.2020 v 19:03 | Karma: 14,88 | Přečteno: 550x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 582x
Hledám otázky, nikoliv odpovědi; pravda leží mimo nás. 

Seznam rubrik