Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řídit stát jako McDonald‘s

Stravujete se ve fastfoodových řetězcích? Tak se pojďme zamyslet nad tím, zda tento styl stravování neprosakuje do našich životů více, než by měl. 

Jdete na přechod, v dáli vidíte přijíždějící auto, rozhodnete se jít – neberme teď v potaz, že jde o neuváženost. Už jste skoro v polovině přechodu, řidič vás nepopiratelně zaregistruje, ale místo aby zastavil nebo alespoň sundal nohu z plynu, snaží se vám vyhnout, nebo ani to ne. Vy tak musíte přidat do kroku, aby vás auto nesrazilo – záběry z kamer u přechodů dokazují, že mnozí šoféři se toho vůbec nebojí. Řidiči dnes mají z nějakého důvodu problém zastavit a počkat, až chodec, kterého zřejmě vnímají jen jako překážku, přejde cestu. Zdržuje je to a další rozjíždění stroje zbytečně žere palivo. Zastavit vůz na přechodu tedy může mít konotace neekonomičnosti a neefektivnosti, ale opak je zase spojený s neúctou k lidskému životu. 

Mcdonaldizace

Toho, že z naší společnosti vymizela lidskost a vřelou duši nahradily chladné počty, si všiml sociolog George Ritzer, který je autorem teorie zvané Mcdonaldizace. Jméno fa(s)tfoodového řetězce použil, neboť mu koncept fungování těchto hamburgráren přišel náramně trefný pro popis současné doby. 

Pokusím se stručně popsat hlavní aspekty této teorie. Prvním z nich je efektivita, která jednoduše řečeno spočívá v profitu a ušetření maximy času. Na tom je postaven celý princip rychlého stravování. Zákazníkovi má šetřit čas a majiteli generovat zisk – zákazník přijde, z účelně krátké nabídky si objedná jídlo, které je připraveno během pár minut, zaplatí a může ho sníst přímo na místě. 

Druhým rysem je vypočitatelnost neboli kvantita na úkor kvality. Na všech pobočkách McDonald‘s byste měli na tácu obdržet jídlo stejné kvality. Pofiderní kvalitu jídla se firma snaží nastavit množstvím. Na obalech sendvičů jsou navíc uvedeny nutriční hodnoty, jako by vám jídlo samo říkalo, abyste se vykašlali na všechny předsudky a místo toho se zaměřili na holá fakta. Smyslem přece není si pochutnat nebo udělat něco pro své zdraví, nýbrž odbýt tělesnou potřebu co nejrychleji a nejúčinněji, aby zbylo více času – třeba na práci. 

Restaurace McDonald‘s jsou také spojeny s předvídatelností. Kdykoliv vás přepadne chuť na Big Mac, můžete si být jisti, že v „mekáči“ na Times Square dostanete totéž jako v Praze Na Příkopech; nemluvě o totožném vybavení restaurací nebo o stejném dress codu personálu.

Posledním a asi nejzajímavějším rysem Mcdonaldizace je kontrola. To je způsob, jak si podmanit nepředvídatelný lidský faktor. Mimo jiné spočívá v systematizaci pracovních postupů, díky nimž nemusíte být kuchaři, abyste mohli v McDonald‘s pracovat. Tím, že do podniku nepřinášíte žádné speciální schopnosti, se ale řadíte mezi jednu z nahraditelných buněk výrobní linky. 

Kontrola se taktéž odráží například v tom, jak obsluha komunikuje se zákazníkem a také jak personál komunikuje mezi sebou. Všimněte si, že pokud u objednávacího pultu nepoložíte konkrétní dotaz, dostane se k vám jen soubor naučených formulací – podobné, jako zní z reproduktoru automatu. Dolehne-li k vám něco z interní komunikace, jde pravděpodobně o obdobný případ – zaměstnanci McDonald‘s komunikují co nejefektivněji a zároveň nejúsporněji i mezi sebou. 

Ritzer tyto poznatky aplikoval na jednotlivá odvětví lidské činnosti – na vzdělávací systém, zdravotnictví, zemědělství nebo náboženství. Každý z těchto případů poukazuje na přílišnou racionalizaci v tom kterém odvětví. 

Řídit firmu jako stát

Žhavým trendem v politice je, že schopný manažer musí být a priori ideálním státníkem. Stejně jako podnik je i stát určitým ohraničeným společenstvím lidí, z nichž má každý určité zájmy. Každý chce hlavně v systému nějakým způsobem přežít, či dokonce uspět. Rozdílné jsou však pohledy shora. Státu by primárně mělo jít o dobro jeho svěřenců, tedy občanů; jde přeci jen o službu veřejnosti (což je ideální, nikoliv bohužel současný stav). Hlavním zájmem manažera podniku je stabilní provoz, v ideálním případě růst. Podřízený je zde pouze prostředkem, nikoliv cílem. Pro mnohé jde jen o pracovní jednotky, u nichž je nejlepší, když nemají žádné nemoci, emoce, zkrátka když se projevují jako lidé co nejméně, jak jsme si ukázali výše. 

Rozšafní podnikatelé ale o své zaměstnance pečují, protože už vědí, jak je důležité, udržet si dobré pracovníky. To nejlepší maso je přeci také z krav, které prožily kvalitní život. Nikdy by se ale nestalo, že by manažer pro blaho pracujících obětoval růst, či dokonce stabilitu podniku. Lepší péčí pouze vede své „ovečky“ k lepším výsledkům. 

Státy naopak běžně schvalují schodkové rozpočty; navíc si dobře rozmyslí, kde utáhnou kohoutky, protože pokud rozhodují navzdory vůli občanů, nedostanou padáka oni, nýbrž zodpovědná garnitura. 

Představme si, jak by to asi vypadalo, kdyby někdo přišel s opačnou myšlenkou – tedy řídit firmu jako stát. Byznys by se tak odvrátil od honby za ziskem. A kde se vůbec vzala ta idea, že hlavním účelem podnikání je zbohatnout? 

Faust 

Faust si na konci svého života uvědomil, že ho strávil neefektivně. Vyměnil proto svou duši ďáblu za druhou šanci něco dokázat, zanechat za sebou stopu, uspokojit potřebu lidského sebeurčení. Mnozí z nás už tuto duši také zaprodali. Oslněni všudypřítomnou vidinou úspěchu a prosperity jsme přestali vnímat svět lidsky, dali jsme přednost racionální maximalizaci hmoty před duší. Duše je ale to, co z nás dělá lidi. Bez ní jsme jen tělo, materiální objekt, překážka na silnici. 

 

Autor: Václav Junek | úterý 5.3.2019 18:30 | karma článku: 14,36 | přečteno: 572x
  • Další články autora

Václav Junek

Ekonomická sebevražda

Několik poznámek z četby Kafkovy Proměny, kde se dá nalézt i klíč k tomu, jak ustát jednu z nejrozšířenějších chorob 21. století.

2.2.2021 v 19:00 | Karma: 19,16 | Přečteno: 732x | Diskuse| Společnost

Václav Junek

O ko(rona)medii

O koronavirové pandemii přišla řeč na tomto kanálu již na jaře, kdy se psalo o možnostech stát se lepším člověkem a převzít odpovědnost za své konání vůči přírodě. Dnes chce autor pouze povzbudit, nebo dokonce pobavit.

26.10.2020 v 18:00 | Karma: 11,40 | Přečteno: 258x | Diskuse| Společnost

Václav Junek

Dobrý, zlý, nebo ošklivý?

Aneb o tom, jak i sledování westernů může přinést zamyšlení směřující až k samotné hranici našeho myšlení, kterou se můžeme pokusit narýsovat, ale nikdy nám nebude dáno ji překročit a nahlédnout za ni.

27.7.2020 v 19:02 | Karma: 10,63 | Přečteno: 455x | Diskuse| Kultura

Václav Junek

Koronapokalypsa

Zaslechnutý útržek rozhovoru v hromadném dopravním prostředku: „to je podle mě od Boha jen zkouška, nic jiného," říká klidným hlasem asi třicetiletý muž své družce, když vynáší kočárek i s dítětem z vagónu metra.

14.4.2020 v 18:07 | Karma: 14,47 | Přečteno: 676x | Diskuse| Společnost

Václav Junek

O korona-moru a vyžraných regálech

Intuitivně jsem sáhl po románu Mor (1947) od Alberta Camuse, abych se dočetl, že se z něj během posledních dnů stal v Itálii bestseller.

24.3.2020 v 19:03 | Karma: 14,88 | Přečteno: 550x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 582x
Hledám otázky, nikoliv odpovědi; pravda leží mimo nás. 

Seznam rubrik